ΤΑ SOS ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Γράφει ο Πάνος Περπερίδης

Η στοματική υγιεινή αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη συνολική υγεία του ανθρώπου. Πέρα από την όμορφη αισθητική εμφάνιση, η καλή στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με την πρόληψη πολλών νόσων και τη διατήρηση της γενικής υγείας. Αναλύοντας τη σημασία της στοματικής υγιεινής, αναδεικνύονται οι πολυδιάστατες επιπτώσεις της στη ζωή του κάθε ατόμου.

Ως στοματική υγιεινή ορίζεται η καθημερινή αποτελεσματική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας μετά την χρήση κυρίως μηχανικών αλλά και χημικών μέσων με σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόληψη, η θεραπεία και η διατήρηση του όποιου θεραπευτικού αποτελέσματος. Ο ασθενής πρέπει να κατανοήσει ότι ο ίδιος είναι το κλειδί για την έκβαση της θεραπείας του, και οφείλει πέρα από την άμεση και ενεργό συμμετοχή του, να διαθέσει και επαρκή χρόνο.

Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη καλής στοματικής φροντίδας είναι το τακτικό και αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών. Είναι απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, με μια κατάλληλη, μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα με φθόριο. Αυτή η πρακτική απομακρύνει τα μικρόβια που ενδέχεται να προκαλέσουν την τερηδόνα, ενώ προλαμβάνει την ανάπτυξη πλάκας που μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο. Πρόσθετα, η παρουσία του φθορίου ενδυναμώνει την επιφάνεια του δοντιού. Πιο αναλυτικά οι οδηγίες για την σωστή στοματική υγιεινή όσον αφορά το βούρτσισμα είναι:

1.    Τοποθετούμε τις τρίχες της οδοντόβουρτσας έτσι ώστε να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών σε σχέση με τα ούλα και εφαρμόζουμε ελεγχόμενες παλινδρομικές κινήσεις δόνησης, χωρίς να μετακινούμε την οδοντόβουρτσα από τη συγκεκριμένη περιοχή που βουρτσίζουμε..

2.    Βουρτσίζουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών μας, συμπεριλαμβανομένων των παρειακών (εξωτερικών), των γλωσσικών (εσωτερικών) και των μασητικών οδοντικών επιφανειών.

3.    Δεν εφαρμόζουμε πολλή δύναμη κατά την χρήση της οδοντόβουρτσας. Δεν χρειάζεται μεγάλη πίεση για να απομακρύνουμε την οδοντική μικροβιακή πλάκα από τα δόντια μας, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι είναι χαλαρά προσκολλημένη με τους οδοντικούς ιστούς. Αντιθέτως, το έντονο βούρτσισμα μπορεί να τραυματίσει τα ούλα μας. Το μυστικό λοιπόν δεν είναι η δύναμη, αλλά η σωστή τεχνική.

4.    Δεν παραλείπουμε να βουρτσίζουμε ελαφρά την γλώσσα μας για την απομάκρυνση των μικροβίων που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Στην αγορά διατίθενται και ειδικά εργαλεία καθαρισμού γλώσσας.

Εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών, ο μεσοδόντιος καθαρισμός είναι εξίσου απαραίτητος και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με οδοντικό νήμα είτε με βουρτσάκια μεσοδόντιου καθαρισμού. Με τον μεσοδόντιο καθαρισμό αφαιρούνται τα υπολείμματα τροφής που παγιδεύονται μεταξύ των δοντιών και κάτω από τη γραμμή των ούλων, βοηθώντας έτσι στην αποφυγή της τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου. Αν και πολλοί τον παραβλέπουν, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στοματικής υγιεινής και αναγκαίο είναι να γίνεται καθημερινά.

Στη συνέχεια, η χρήση ενός κατάλληλου στοματικού διαλύματος μπορεί να συμπληρώσει την καθημερινή στοματική μας ρουτίνα. Τα στοματικά διαλύματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πλάκας, της τερηδόνας και της ουλίτιδας, παρέχοντας έναν επιπλέον βαθμό προστασίας για τα δόντια και τα ούλα. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι το στοματικό διάλυμα λειτουργεί επικουρικά και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το βούρτσισμα και τον μεσοδόντιο καθαρισμό, απλώς τα συμπληρώνει. Για την σωστή επιλογή του στοματικού διαλύματος συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρο μας.

Πέρα από την καθημερινή φροντίδα, η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο αποτελεί κρίσιμο μέρος της στοματικής υγιεινής. Ο οδοντίατρος μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση των δοντιών και του περιοδοντίου, να προβεί σε καλύτερο καθαρισμό του οδοντικού φραγμού και να προσφέρει συμβουλές για τη βελτίωση της  καθημερινής στοματικής υγιεινής.

 Ταυτόχρονα με τη διατήρηση της στοματικής υγείας, ωστόσο, η σωστή φροντίδα της στόματος έχει επίσης ευεργετικές επιδράσεις στη γενική υγεία. Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη φροντίδα των δοντιών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμα και αρθρίτιδας.

Συμπερασματικά, η φροντίδα του στόματος δεν πρέπει να θεωρείται μόνο καθήκον, αλλά μια επένδυση στην υγεία και την ευεξία μας. Μέσω της τακτικής εφαρμογής βασικών και ορθών πρακτικών, όπως το βούρτσισμα, τον μεσοδόντιο καθαρισμό και την συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο, στην καθημερινότητά μας, είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε τη στοματική μας υγεία σε υψηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των δοντιών μας, αλλά έχει θετικές επιδράσεις και στη γενική μας υγεία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Α.Κ. Τσάμη, Ι.Κ. Καρούσης: Περιοδοντολογία σε 100 βήματα ISBN:978-960-452-258-3

2.Τσάμη-Πανδή Α., Πανής Β.: Οδηγός εργαστηριακών ασκήσεων περιοδοντολογίας 6ου εξαμήνου, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ 2008.

3.Ουλής Κ.: Πρόληψη της τερηδόνας, Παιδοδοντία Ι, γνωστικό αντικείμενο Παιδοδοντιατρικής, Οδοντιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Αθήνας, 2005.

4.Αποστολόπουλος Α.: Προληπτική Οδοντιατρική, εκδόσεις Συμμετρία, Αθήνα 2003.

Previous
Previous

Μετά τα εμφυτεύματα.. τι;

Next
Next

Νάρθηκες: Το καλύτερο μέσο προστασίας από αθλητικούς τραυματισμούς;