Μετά τα εμφυτεύματα.. τι;

Γράφει ο Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Παπαθανασόπουλος

Τα εμφυτεύματα έχουν μεταβάλλει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη νωδότητα είτε μικρής είτε μεγάλης έκτασης. Αποτελούν μακροχρόνια λύση για τη βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας του στόματος αρκεί να ακολουθούνται οι σωστές πρακτικές πρόληψης. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα εμφυτεύματα μπορούν να παρουσιάσουν ποσοστό επιβίωσης άνω του 80% σε βάθος 20 ετών, αρκεί να διασφαλίζονται ορισμένες προϋποθέσεις. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται τόσο πριν όσο και μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια διατήρησή τους.

Προετοιμασία πριν την τοποθέτηση εμφυτεύματος

Η καλή προετοιμασία είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχία ενός εμφυτεύματος. Πριν την τοποθέτηση, ο οδοντίατρος αξιολογεί τη στοματική υγεία του ασθενούς, δίνοντας έμφαση στα εξής:

  • Έλεγχος υγείας των ούλων και του περιοδοντίου: Αν υπάρχει ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από την επέμβαση.

  • Ανάλυση οστικής πυκνότητας: Το εμφύτευμα χρειάζεται επαρκές και υγιές οστό για να σταθεροποιηθεί. Αν κριθεί από την αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης(CBCT) ότι το οστό είναι ανεπαρκές, μπορεί να χρειαστεί οστική ανάπλαση.

  • Συνήθειες και τρόπος ζωής: Το κάπνισμα, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης και η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να επηρεάσουν την οστεοενσωμάτωση, επούλωση και τη διατήρηση του εμφυτεύματος.

  • Συνολική στοματική υγεία: Η παρουσία τερηδόνας ή άλλων προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα.

Μετά την Τοποθέτηση

Αφού τοποθετηθεί το εμφύτευμα, η σωστή φροντίδα είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν επιπλοκές, όπως η περιεμφυτευματίτιδα. Βασικά προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Καθημερινή και αποτελεσματική στοματική υγιεινή: Το βούρτσισμα, η χρήση μεσοδόντιων βουρτσών και αντισηπτικών διαλυμάτων μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονής.

  • Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο: Οι τακτικοί επανέλεγχοι που ακολουθούν ένα οργανωμένο πρόγραμμα επανεξέτασης επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν προβλημάτων και την αποφυγή επιπλοκών.

  • Αποφυγή επιβαρυντικών συνηθειών: Ο βρυγμός και άλλες συνήθειες όπως η κατανάλωση πολύ σκληρών τροφών σε συνδυασμό με ανεπαρκή στοματική υγιεινή μπορεί να μειώσουν τη μακροβιότητα του εμφυτεύματος.

  • ·       Αντιμετώπιση πρώιμων ενδείξεων προβλημάτων: Οποιοδήποτε σημείο φλεγμονής, πόνου ή κινητικότητας του εμφυτεύματος πρέπει να αναφέρεται άμεσα στον οδοντίατρο.

Ο Ρόλος της Διατροφής

Η διατροφή διαδραματίζει καίριο ρόλο τόσο στη διαδικασία επούλωσης όσο και στη διατήρηση της υγείας των εμφυτευμάτων. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες ενισχύει το οστό και τα ούλα. Αντίθετα, τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα όξινα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονών και λοιμώξεων. Οι ορθές διατροφικές επιλογές συμβάλλουν στη γενικότερη διατήρηση της στοματικής υγείας και στη μακροχρόνια επιτυχία του εμφυτεύματος.

Μακροχρόνια Διατήρηση των Εμφυτευμάτων

Για να διατηρηθούν τα εμφυτεύματα υγιή για χρόνια, είναι σημαντικό να τηρούνται ορισμένες πρακτικές:

  • Συνεχής παρακολούθηση της υγείας των ούλων: Τα υγιή ούλα αποτελούν θεμέλιο για τη σταθερότητα του εμφυτεύματος.

  • Χρήση κατάλληλων προϊόντων στοματικής υγιεινής: Μαλακές οδοντόβουρτσες σε συνδυασμό με φθοριούχο οδοντόκρεμα, μεσοδόντια βουρτσάκια και οδοντικό νήμα απαιτείται να χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.

  • Αποφυγή τραυματισμών: Τα εμφυτεύματα, όπως και τα δόντια, μπορεί να επηρεαστούν από κάποιο τραυματισμό ή στοματικές έξεις, όπως η χρήση των δοντιών για άνοιγμα αντικειμένων (π.χ. μπίρας) ή για δήξη αντικειμένων (π.χ. στυλό).

Συμπέρασμα

Η επιτυχία των εμφυτευμάτων δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα της επέμβασης αλλά και από τη μετέπειτα φροντίδα. Με σωστή πρόληψη, τακτικούς ελέγχους και καλή στοματική υγιεινή, τα εμφυτεύματα μπορούν να παραμείνουν σε υγεία για πολλά χρόνια, διατηρώντας ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο. Οι προληπτικές συνήθειες και η σωστή ενημέρωση αποτελούν σημεία-κλειδιά για την επιτυχία της επιεμφυτευματικής αποκατάστασης και τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

 

Βιβλιογραφία

1.     Kupka, J. R., König, J., Al-Nawas, B., Sagheb, K., & Schiegnitz, E. (2024). How far can we go? A 20-year meta-analysis of dental implant survival rates. Clinical oral investigations, 28(10), 541. https://doi.org/10.1007/s00784-024-05929-3

Next
Next

ΤΑ SOS ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ