Ηλεκτρική vs Συμβατική Οδοντόβουρτσα: Ποια κερδίζει το χαμόγελο;
Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσουκάτος
Το πολυτιμότερο μέσο που έχει στη διάθεση του ένα άτομο για να επιτύχει ορθή και αποτελεσματική στοματική υγιεινή είναι η οδοντόβουρτσα. Ένα σημαντικό ερώτημα όμως που απασχολεί τους περισσότερους ασθενείς, είναι αν και κατά πόσο υπερέχει η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε σχέση με τη συμβατική. Τόσο η ηλεκτρική όσο και η συμβατική οδοντόβουρτσα εμφανίζουν μεγάλη αποτελεσματικότητα αν χρησιμοποιηθούν σωστά υπό τις οδηγίες του οδοντιάτρου. Κάθε τύπος ωστόσο εμφανίζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία θα αναλυθούν παρακάτω.
Στις συμβατικές οδοντόβουρτσες, η αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος εξαρτάται κυρίως από τη δεξιότητα του χρήστη. Οι σωστοί χειρισμοί εκ μέρους του ασθενή είναι ο κυριότερος παράγοντας για την επίτευξη και διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Δευτερεύοντα αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν τα χαρακτηριστικά της οδοντόβουρτσας όπως η κατανομή των θυσάνων της οδοντόβουρτσας, το μέγεθος τους κ.α.
Από την άλλη πλευρά, η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, μέσω του μηχανισμού λειτουργίας της, εκτελεί κινήσεις δόνησης και περιστροφής της κεφαλής, απαιτώντας έτσι μικρότερη προσπάθεια από τον χρήστη. Το γεγονός αυτό την καθιστά ιδανική για άτομα που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τη συμβατική οδοντόβουρτσα ή ακόμα περισσότερο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι κινήσεις της κεφαλής μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας επιτρέπουν την ευκολότερη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από την επιφάνεια των δοντιών, γεγονός που τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα συντελεί σε καλύτερο έλεγχο της υγείας των ούλων και των δοντιών γενικότερα.
Επιπρόσθετα, ένα ακόμα πλεονέκτημα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι ο σχεδιασμός της κεφαλής της. Λόγω του μικρότερου μεγέθους της κεφαλής επιτρέπεται ευκολότερα πρόσβαση σε δυσπρόσιτα σημεία, όπως οι οπίσθιες περιοχές του στόματος.
Συχνό πρόβλημα κατά το βούρτσισμα είναι η άσκηση υπερβολικής δύναμης από τον χρήστη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε βλάβες τόσο στην αδαμαντίνη όσο και στα ούλα. Αυτό μπορεί να παρακαμφθεί με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, καθώς πλέον οι περισσότερες έχουν αισθητήρες ανίχνευσης της πίεσης που ειδοποιούν τον χρήστη μέσω φωτεινής σήμανσης ότι εφαρμόζει μεγάλη δύναμη, ώστε να ασκεί λιγότερη.
Ωστόσο, η συμβατική οδοντόβουρτσα έχει σημαντικά μικρότερο κόστος κάτι που την καθιστά επιλογή για τους περισσότερους ασθενείς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και η χρήση της δεν απαιτεί φόρτιση, σε αντίθεση με την ηλεκτρική. Επιπλέον έχει μικρότερο μέγεθος, η εύρεση της είναι ευκολότερη στην αγορά και ο χρήστης δεν χρειάζεται να προμηθευτεί ανταλλακτικό, όπως στην ηλεκτρική.
Σκεφτείτε το ως εξής: ένας ασθενής που εφαρμόζει καθημερινή και αποτελεσματική υγιεινή με σωστή τεχνική, θα επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας, ανεξαρτήτα από τον τύπο της οδοντόβουρτσας. Αντίθετα, ένας ασθενής με λανθασμένη τεχνική, ενδεχομένως διευκολυνθεί με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ωστόσο δεν είναι αυτό που θα τον «σώσει», αλλά η ουσιαστική εκμάθηση του σωστού τρόπου βουρτσίσματος.
Συμπερασματικά, η επιλογή ανάμεσα στην ηλεκτρική και τη συμβατική οδοντόβουρτσα εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρήστη. Τόσο η μία όσο και η άλλη εμφανίζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία κάθε άτομο οφείλει να συνυπολογίσει. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν αποτελεσματικότερη αφαίρεση της πλάκας με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, δηλαδή με αυτή ένας αρχάριος χρήστης είναι πιο πιθανό να επιτύχει αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Εντούτοις, με τη διδασκαλία και την τακτική εφαρμογή μιας καλής τεχνικής για καθημερινή και αποτελεσματική στοματική υγιεινή, ο μέσος ασθενής μπορεί να εξασφαλίσει πολύ καλό επίπεδο στοματικής υγείας και με τον κλασσικό τύπο οδοντόβουρτσας.
Βιβλιογραφία:
1. Khan AA et al. (2022), Evaluation of the Efficacy of Manual Toothbrush Versus Power Toothbrush in Reduction of Gingivitis: A Comparative Clinical Study. doi: 10.4103/jpbs.jpbs_812_21
2. Ikawa T et al. (2021), Clinical comparison of an electric-powered ionic toothbrush and a manual toothbrush in plaque reduction: A randomized clinical trial. Int J Dent Hyg. 2021 Feb;19(1):93-98. doi: 10.1111/idh.12475