Οδηγός Στοματικής Υγείας για Εγκύους: Προστάτεψε το Χαμόγελό σου και το Μωρό σου
Γράφει η Νεφέλη Τσουκάτου
Η εγκυμοσύνη είναι µια µαγική περίοδος στη ζωή µιας γυναίκας, γεµάτη προσδοκίες και αλλαγές. Καθώς το σώµα προσαρµόζεται στις νέες απαιτήσεις, είναι σηµαντικό να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις πτυχές της υγείας. Ένας τοµέας που συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι εξίσου σηµαντικός, είναι η στοµατική υγεία. Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουµε πώς οι ορµονικές αλλαγές κατά την εγκυµοσύνη, επηρεάζουν την υγεία των ούλων και των δοντιών, και γιατί είναι σηµαντικό να γίνεταισυστηµατική οδοντιατρική φροντίδα.
Πως επηρεάζει η εγκυµοσύνη τη στοµατική υγεία;
Οι ορµονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης είναι έντονες και επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο και σύστηµα του σώµατος, συµπεριλαµβανοµένων των ούλων και των δοντιών. Το αυξηµένο επίπεδο προγεστερόνης και οιστρογόνων επηρεάζει τον τρόπο µε τον οποίο τα ούλα αντιδρούν στην πλάκα, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα σε βακτήρια και φλεγµονές.
Ένα από τα πιο κοινά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι η ουλίτιδα κύησης. Πρόκειται για φλεγµονή των ούλων που χαρακτηρίζεται από οίδημα, ερυθρότητα και αιµορραγία.
Συµπτώµατα εξίσου συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, είναι οι επουλίδες (µικροί, καλοήθεις όγκοι που εµφανίζονται στα ούλα), η αύξηση της ευαισθησίας των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσµατος ή τη χρήση οδοντικού νήµατος, η περιοδοντίτιδα, ακόμα και ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.
Συµβουλές για σωστή οδοντιατρική φροντίδα κατά την εγκυµοσύνη
Η καθηµερινή και συστηµατική οδοντιατρική φροντίδα, είναι αναγκαία για την πρόληψη των παραπάνω επιπλοκών αλλά και για τη βελτίωση της συνολικής υγείας της εγκύου και κατ’ επέκταση του εµβρύου. Μια πολύ συχνή ερώτηση είναι το τι µπορεί να κάνει µια έγκυος για να διατηρήσει µια καλή στοµατική υγιεινή. Φυσικά, οι τακτικοί έλεγχοι στον οδοντίατρο καθώς και η καθηµερινή στοµατική φροντίδα στο σπίτι, είναι αυτό που βοηθάει περισσότερο στη διατήρηση της καλής στοµατικής υγιεινής. Είναι πολύ σηµαντικό το βούρτσισµα των δοντιών 2-3 φορές την ηµέρα, µεµαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεµα µε φθόριο, καθώς επίσης η χρήση οδοντικού νήµατος και στοµατικού διαλύµατος. Βέβαια, δεν θα πρέπει να αγνοείται και η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, σε περίπτωση επεισοδίων εµετού, είναι σηµαντικό το ξέπλυµα του στόµατος µε νερό για να αποµακρυνθούν τα οξέα. Το κάπνισµα και το αλκοόλ, θα πρέπει να αποφεύγονται διότι µπορούν να βλάψουν και την ανάπτυξη του εµβρύου πέρα από τη στοµατική υγιεινή.
Πότε πρέπει µία έγκυος να επισκεφθεί τον οδοντίατρο;
Ιδανικά, το πρώτο τρίµηνο μπορεί να πραγματοποιείται µια προληπτική εξέταση. Το δεύτερο τρίµηνο,χαρακτηρίζεται ιδανικό για οδοντιατρικές εργασίες, αν φυσικά χρειάζονται. Τέλος, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριµήνου, αποφεύγονται οι εκτεταµένες εργασίες, πέρα από έκτακτα προβλήµατα που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης.
Συνεπώς, η οδοντιατρική φροντίδα κατά την εγκυµοσύνη δεν είναι σηµαντική μόνο για την υγεία της µητέρας, αλλά και για την υγεία του µωρού. Οι ορµονικές αλλαγές που συµβαίνουν στην εγκυµοσύνη επηρεάζουν άµεσα την υγεία των ούλων και των δοντιών, γι' αυτό η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι απαραίτητες. Με τη σωστή φροντίδα και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, οι έγκυες γυναίκες µπορούν να µειώσουν τους κινδύνους και να διατηρήσουν το στόµα τους υγιές.
Αν είσαι έγκυος, μην παραβλέπεις τα πρώτα σημάδια, όπως αιμορραγία των ούλων ή ευαισθησία κατά το βούρτσισμα. Ένας προληπτικός έλεγχος στον οδοντίατρο, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο, μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις και να αντιμετωπίσεις πιθανά προβλήματα, προλαμβάνοντας σοβαρότερες επιπλοκές. Θυμήσου, η στοματική υγεία σου επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του μωρού σου. Κάνε την στοματική υγεία σου προτεραιότητα. Μην περιμένεις – ξεκίνα σήμερα!
Βιβλιογραφία
1. Hemalatha VT et al. (2013), Dental Considerations in Pregnancy-A Critical Review on the OralCare, Journal of Clinical and Diagnostic Research. Vol 7, no. 5, 2013, p.948-953, https://doi.org/10.7860/jcdr/2013/5405.2986.
2. Yenen Z, Ataçağ T. (2019), Oral care in pregnancy. Journal of the Turkish German Gynecological Association. Vol 20, no. 4, 2019, p. 264–8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6883753/
3. Radwan-Oczko, M., Hirnle, L., Szczepaniak, M. et al. (2023). How much do pregnant women know about the importance of oral health in pregnancy? Questionnaire-based survey. BMC Pregnancy Childbirth 23, 348. https://doi.org/10.1186/s12884-023-05677-4