Προληπτική Οδοντιατρική: Γιατί είναι τόσο σημαντική;
Γράφει ο Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Παπαθανασόπουλος
Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας του ανθρώπου, και η προληπτική οδοντιατρική αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της φροντίδας. Οι άξονες εφαρμογής της δεν αφορούν τόσο την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων στο στόμα, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στην πρόληψη των προβλημάτων πριν αυτά εμφανιστούν. Στο άρθρο αυτό, θα εξετάσουμε γιατί η προληπτική οδοντιατρική είναι σημαντική για τη συνολική μας υγεία.
Γιατί γίνεται λοιπόν αυτή η όλο και μεγαλύτερη στροφή στην προληπτική οδοντιατρική; Είναι απλό. Η καθημερινή φροντίδα των δοντιών μας δεν πρέπει να πραγματοποιείται απλώς για την καταστολή ήδη υπαρχουσών βλαβών. Η οδοντιατρική πρόληψη επικεντρώνεται στη διατήρηση ενός υγιούς στοματικού περιβάλλοντος και την αποφυγή εμφάνισης προβλημάτων στο στόμα.
Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές της προληπτικής οδοντιατρικής στην καθημερινότητα. Η σωστή τεχνική βουρτσίσματος και η χρήση επιπρόσθετων μέσων στοματικής υγιεινής αποτελούν βασικές καθημερινές συνήθειες που διατηρούν τα δόντια και τα ούλα υγιή. Το καθημερινό και αποτελεσματικό βούρτσισμα απομακρύνει την οδοντική πλάκα, ενώ τα συμπληρωματικά μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού συμβάλλουν στον καθαρισμό σημείων στα οποία δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα.
Ακόμα, οι τακτικοί έλεγχοι στον οδοντίατρο συμβάλλουν στην πρόληψη και πρέπει να αποτελούν μέρος της. Ο οδοντίατρος διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εφαρμογή της προληπτικής οδοντιατρικής, αφενός εντοπίζοντας τους παράγοντες κινδύνου και τα πρώιμα στάδια των οδοντιατρικών προβλημάτων σε και αφετέρου παρέχοντας συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας, όπως οδηγίες για αποτελεσματικό βούρτσισμα ή ακόμα και οδηγίες διατροφής, για αποφυγή ανάπτυξης τερηδονικών βλαβών και οδοντικών διαβρώσεων.
Ποιες είναι ωστόσο οι συνέπειες της κακής στοματικής υγείας; Είναι άξιο αναφοράς ότι η τερηδόνα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη νόσο που εμφανίζεται στον άνθρωπο, αμέσως μετά το κοινό κρυολόγημα. Επιπρόσθετα, έχει αποδειχτεί πως η υιοθέτηση συνηθειών που υπάγονται στην προληπτική οδοντιατρική, όχι μόνο συμβάλλει στην αποφυγή ανάπτυξης τερηδόνας και άλλων νόσων της στοματικής κοιλότητας, αλλά συμβάλλει και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νόσων συνδεδεμένων με τη στοματική υγεία και κοινών παραγόντων κινδύνου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, ασθενείς με περιοδοντική νόσο είναι 7 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η προληπτική οδοντιατρική προσφέρει και ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα για τους ασθενείς, βοηθώντας τους να αποφύγουν μακροπρόθεσμα τις δαπανηρές οδοντιατρικές θεραπείες. Με τη διατήρηση τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων, τον καθαρισμό και την υιοθέτηση σωστών συνηθειών στοματικής υγιεινής, μπορεί να αποφεφχθεί η εμφάνιση σοβαρών οδοντικών προβλημάτων όπως η τερηδόνα, οι νόσοι των ούλων και κατ’ επέκταση η ανάγκη για επανορθωτικές και προσθετικές αποκαταστάσεις. Η έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση, που συχνά απαιτεί λιγότερο επεμβατικές και λιγότερο δαπανηρές θεραπείες. Τελικά, η επένδυση στην προληπτική οδοντιατρική όχι μόνο προστατεύει τη στοματική υγεία, αλλά απομακρύνει και τους ασθενείς από το οικονομικό βάρος των εκτεταμένων οδοντιατρικών θεραπειών.
Η προληπτική οδοντιατρική δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής. Είναι επένδυση στη συνολική μας ευεξία. Διατηρώντας κανείς τα δόντια και τα ούλα του σε υγεία, συμβάλλει ουσιαστικά και στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να δοθεί από ολόκληρη την κοινωνία, και όχι μόνο από την οδοντιατρική κοινότητα, μεγαλύτερη βάση στην πρόληψη.
Βιβλιογραφία
1. “5 Reasons Preventative Dental Care Is Important.” Media Center Dental Burbank California, 16 Oct. 2018
2. Maly, Laura. “What Is Preventive Dental Care and Why Is It Important?” McCue Dental Health, 29 June 2021
3. Peres, Marco A, et al. “Oral Diseases: A Global Public Health Challenge.” The Lancet, vol. 394, no. 10194, July 2019, pp. 249–260, https://doi.org/10.1016/s0140-6736(19)31146-8
4. Petersen, Poul Erik. “Global Policy for Improvement of Oral Health in the 21st Century - Implications to Oral Health Research of World Health Assembly 2007, World Health Organization.” Community Dentistry and Oral Epidemiology, vol. 37, no. 1, Feb. 2009, pp. 1–8, https://doi.org/10.1111/j.1600-0528.2008.00448.x